Judo

Judo is een contactsport waarbij twee mensen elkaar proberen omver te werpen en op de grond te houden. Je leert hiervoor bewegingstechnieken waardoor je jouw motorische mogelijkheden verkent en ontwikkelt. Je leert vallen, rollen, elkaar vastpakken, uit balans brengen en je evenwicht bewaren. Spelenderwijs ga je vervolgens samen werp- en grondtechnieken oefenen en wedstrijdjes doen. Dit doe je op een veilige plek, de dojo.

Bij Budoclub Voorburg kan er op alle leeftijden en alle niveau's gejudood worden. Onder begeleiding van 4 gediplomeerde en ervaren judoleraren is er op bijna elke dag van de week wel judoles te volgen. Je bent bij ons al vanaf 4 jaar welkom om te komen judoën. Doe je graag wedstrijden of wil je heel graag je zwarte band halen? Voor zowel beginnende judoka's als de meer wedstrijdgerichte judoka's zijn er geschikte lesgroepen. Kijk op de pagina's over de lestijden en proeflessen voor wanneer je bij ons kan komen judoën!

Achtergrond judo 

Judo is ontstaan vanuit Japans worstelen zonder wapens: Jiu Jitsu. De Japanse klasse van krijgers, de Samurai, genoot het voorrecht twee zwaarden te dragen, een lang en een kort. Maar als een Samurai in een gevecht beide zwaarden verloor, dan nam hij zijn toevlucht tot ‘met de blote hand vechten’: kumiuchi, dat zich ontwikkelde tot Jiu Jitsu. De Samurai leerden, oefenden en ontwikkelden speciale versies van de vechttechnieken met en zonder zwaard, die ze per school optekenden in een Densho (aantekenboek). Deze kostbare boeken vol geheimen bewaarden de Samurai met eerbied en zorg. Gewone burgers, die geen wapens mochten dragen, respecteerden en vreesden Samurai  en hun behendigheid in gevechten.

Eind 19e eeuw legde Professor Jigoro Kano de basis voor modern judo. Ju-do betekent ‘de zachte weg’ en ontstond als een mildere vorm van de oudere vechttechnieken. Kano leefde van 1860 tot 1938, en besteedde als student veel energie aan experimenteren met de technieken van Jiu Jitsu die in onbruik waren geraakt. Hij hoopte via oude technieken en nieuwe inzichten en aanpassingen zijn weinig indrukwekkende statuur en gewicht te compenseren. In 1882 opende hij als 22-jarige zijn eigen school: ‘Kodokan’, waar hij traditioneel Jiu Jitsu combineerde met zijn eigen opvattingen en met de wijsheid van de meesters waarvan hij zelf leerde. Kodokan breidde in 1938 uit naar Europa, met Professor Kawachi in Frankrijk. Diens stijl volgen Nederlandse judoka’s nog steeds. Ook de gekleurde banden komen uit deze school.